35 Tips om bij te dragen aan een beter milieu

 1. Mijn allereerste tip is dat je niet moet verwachten dat je na 1 week al volledig zero waste kan leven. Je moet realistisch zijn en je gewoontes stap voor stap proberen aanpassen. Geloof me maar als ik zeg dat alle beetjes helpen. ;-) 

 2. Gebruik geen plastic zakken meer tijdens het winkelen, maar gebruik een herbruikbare boodschappentas en katoenen/stoffen zakjes voor groenten, brood, enz. 

 3. Koop geen plastic flessen water, maar gebruik een hervulbare drinkfles  

 4. Aluminiumfolie of plastic zakjes om je lunch in te bewaren zijn verleden tijd, gebruik in plaats daarvan een brooddoos of bee's wrap. 

 5. Doe je boodschappen in een zero waste store, bij lokale handelaars of boerderijen. Daar is de ‘drempel’ om je eigen verpakking te gebruiken veel kleiner. En je steunt hiermee de lokale winkels, wat heel belangrijk is in deze speciale tijden. 

 6. Koop in bulk. (=in grote hoeveelheden, zonder verpakking) (zoals rijst, pasta, noten, koffie, shampoo…) Dit kan je gemakkelijke doen in bokalen of andere bewaardozen die je al hebt staan thuis. 

 7. Ben je een koffiedrinker? Neem dan je eigen herbruikbare koffiebeker en lepeltje mee zodat je niet telkens een plastic bekertje hoeft te nemen (bv. Aan de koffieautomaat op je werk, voor een meeneemkoffie in een koffiebar, etc.) 

 8. Voor het maken van thee kan je herbruikbare theefilters gebruiken 

 9. Maak zelf zero waste tandpasta, shampoo, zeep, wasproduct, deodorant, make-up, etc. Heb je geen tijd om dit zelf te maken? Dan kan je verschillende van deze producten kopen op de webshop) 

 10. Koop een tandenborstel en haarborstel uit bamboe in plaats van de plastic varianten 

 11. Gebruik een timer bij het douchen en doe je bad niet te vol 

 12. Zet het water uit tijdens het tandenpoetsen  

 13. Vooraleer je iets koopt moet je je eerst afvragen of jet het niet tweedehands kan vinden 

 14. Gooi niet zomaar spullen weg die je niet meer gebruikt, maar verkoop ze op tweedehands of geef ze aan iemand die het wel nog kan gebruiken 

 15. Gebruik azijn om te ontkalken in plaats van de chemische producten 

 16. Gebruik een deksel op de kookpotten tijdens het koken (zo begint water namelijk sneller te koken en verbruik je minder energie) 

 17. Maak een weekmenu en maak aan de hand daarvan je boodschappenlijstje. Zo koop je geen onnodige dingen wanneer je naar de winkel gaat.  

 18. Best niet gaan winkelen wanneer je honger hebt, want dan kan het ook gebeuren dat je meer koop dan je nodig hebt. ;-) 

 19. Composteer waar mogelijk (aan de hand van een composthoop indien je geen GFT-bak hebt) 

 20. (Her)gebruik glazen bokalen voor het bewaren van voeding (pasta, rijst, …) 

 21. Gooi nooit zomaar je afval op de grond! Jouw afval = jouw verantwoordelijkheid en niet die van iemand anders. Neem het mee tot je een vuilnisbak tegenkomt of tot je het thuis in je eigen vuilnisbak kan gooien. 

 22. Kleef een ‘Geen reclame’-sticker op je brievenbus 

 23. Gebruik een siliconen bakmat in plaats van telkens een nieuw vel bakpapier te gebruiken 

 24. Geef de voorkeur aan de fiets of het openbaar vervoer indien mogelijk 

 25. Zet je boodschappenlijstje in de gsm in plaats van dit op een papiertje te schrijven 

 26. Zet het licht uit wanneer je een kamer verlaat (= geen onnodig energieverbruik) 

 27. Wanneer je warm water nodig hebt, laat dan het koude water niet zomaar wegspoelen maar vang dit op om te gebruiken voor andere dingen (vb. Drinken voor huisdier, auto wassen, enz.) 

 28. Neem een ijsje op een hoorntje of gebruik je herbruikbare koffiebeker en lepel om je ijsje in mee te nemen zodat je geen plastic potje met plastic lepeltje nodig hebt  

 29. Gebruik zeep- en shampoobars in plaats van vloeibare zeep/shampoo in flacons 

 30. Probeer minstens 1 stuk afval per dag op te rapen (dit mogen er uiteraard meer zijn!) Dat is dan toch al 1 stuk minder dat in de oceaan belandt. ;-) 

 31. Gebruik geen plastic rietjes! Er bestaan herbruikbare rietjes in verschillende kleuren en maten op www.ecoprima.be , of je kan gewoon zonder rietje drinken 

 32. Hang je was aan de wasdraad in plaats van een droogkast te gebruiken (deze verbruiken namelijk veel energie) 

 33. Schakel elektrische toestellen uit wanneer je ze niet gebruikt 

 34. Laad je gsm op in vliegtuigmodus en voor het slapengaan. Zo is je gsm sneller opgeladen en hoeft hij niet de hele nacht onnodig op te laden 

 35. Zorg ervoor dat je je facturen en dergelijke online ontvangt en niet per post